Elephant Parade
Elephant Parade werd in 2006 opgericht door Marc Spits en zijn zoon Mike. Het werd geïnspireerd door Marc Spits bezoek aan het olifantenziekenhuis in Thailand, waar hij Mosha ontmoette, een babyolifant die haar voet verloor toen ze op een landmijn trapte toen ze slechts zeven maanden oud was. Mosha was de eerste olifant die een prothese kreeg.
Elephant Parade is een open-lucht tentoonstelling gewijd aan de Aziatische olifant, om deze voor uitsterven te behoeden. De olifant sculpturen in de Elephant Parade zijn allemaal unieke werken geschonken door de kunstenaars, zowel gevestigde als opkomende, onbekenden en beroemdheden. Ze worden tentoongesteld in de straten van de gaststad voor één of meer maanden en vervolgens geveild, de opbrengst gaat naar The Asian Elephant Foundation, dat tot doel heeft de Aziatische olifant te redden en terug te sturen naar zijn natuurlijke habitat. De sculpturen zijn 150 centimeter hoog; van de meeste sculpturen zijn limited-edition miniaturen gemaakt, variërend in grootte tussen de 5 en 75 centimeter. Deze worden in Thailand met de hand beschilderd waardoor ze allemaal uniek zijn en verkocht op de Elephant Parade website.
De eerste Elephant Parade werd gehouden in Rotterdam in 2007. Daarna volgden andere steden over de hele wereld.
Elephant Parade Tilburg
Donderdagochtend 18 april 2019 ben ik naar Tilburg gefietst om de Olifantenparade op het Pieter Vreedeplein te gaan bekijken en fotograferen. Mooie dag en het was er nog lekker rustig. Toen ik echter de foto's op mijn computer wilde zetten om te bekijken en bewerken bleek er geen enkele foto opgeslagen te zijn. Balen.
Zaterdagochtend 20 april dus maar terug gefietst en een nieuwe poging gedaan. Daarbij kwam ik ook één van de beheerders van de Elephant parade tegen die de olifanten weer aan het rechtzetten was na de stapavond waarbij men niet van de olifanten af kan blijven en het er 's-ochtends soms uitziet of de olifanten zelf op stap zijn geweest. Eén van de olifanten was al beschadigd en is door de beheerders voor de veiligheid in een winkelpand gezet zodat deze niet verder beschadigd zou raken.
De olifanten staan van maandag 1 t/m zaterdag 25 april 2019 in Tilburg, daarna gaan ze weer naar de volgende locatie in Nederland. Tijdens de parade in Tilburg is er ook een pop-up store waar je modelolifanten van diverse parades kunt kopen en ook zelf een modelolifant kunt beschilderen.
Elephant Parade Edinburgh Zoo
Tijdens ons bezoek aan Edinburgh Zoo op 31 mei 2018 kwamen we ook een Elephant Parade olifant tegen, Heart of the Zoo. Deze olifant is ontworpen door Edinburgh Zoo.
Elephant Parade Pairi Daiza
Tijdens ons bezoek aan Pairi Daiza op 7 juni 2015 kwamen we deze olifant van de Elephant Parade tegen. Ik heb niet kunnen achterhalen op welke Elephant Parade deze gestaan heeft, dus mogelijk is hij speciaal voor Pairi Daiza gemaakt.
Elephant Parade Heerlen
In het voorjaar van 2011 organiseerde de stichting 'Vrouwen laten Heerlen glimlachen' in samenwerking met de Gemeente Heerlen de wereldberoemde Elephant Parade. Om de gekleurde olifantententoonstelling te kunnen realiseren verkocht de stichting in totaal 37 witte kunststof olifanten aan diverse lokale en regionale bedrijven en organisaties. GaiaPark was er daar één van. Elke 'eigenaar' liet zijn olifant een kunstzinnige metamorfose ondergaan.
In 2011 stond de komst van leeuwen centraal in GaiaPark, vandaar dat de door GaiaPark gekochte olifant door Awesome Art op verrassende wijze werd omgetoverd tot leeuw.
Na de openluchttentoonstelling in het centrum van Heerlen werden alle olifanten per opbod geveild. De olifantleeuw is gekocht door de Rabobank en geschonken aan GaiaPark. Het totale bedrag (€ 355.000,00) is gedoneerd aan de Elephant Family ter bescherming van de Aziatische olifant.
Elephant Parade Rotterdam
Van 1 september tot 17 november 2007 vond in Rotterdam de eerste Elephant Parade plaats. Verspreid over de binnenstad werden zo'n 50 door kunstenaars beschilderde manshoge olifantbeelden tentoongesteld.
Doel: geld bijeenbrengen voor de bedreigde Aziatische olifant.